Martin Schibbye - frilansjournalist
 
Filippinerna
Stäng

Det svarta hålet

En småfifflare inom porrbranschen och en före detta dansare på Malmöoperan fick ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. Två år senare sitter de inspärrade i ett av Filippinernas hårdaste fängelser, åtalade för människohandel.

Kriget utan slut

Gömda djupt i den filippinska djungeln utkämpar unga gerillasoldater ett krig som är äldre än de själva. I fjol inleddes återigen fredsförhandlingar mellan den filippinska regeringen och gerillans representanter för att lösa världens äldsta pågående uppror. Arbetaren besökte under regnperioden en pluton på ön Mindanao.

Filippinerna - ett land i förändring

En av Asiens äldsta gerillor har länge avskräckt från resor till Filippinerna. Men den som vågar sig på ett besök och ger landet tid kan hitta både charm i Manila och högljutt nattliv och lugna stränder bland de många öarna.

Journalisterna som blev kvar

Val och våld går hand i hand på Filippinerna. Men massakern på 57 personer i november, bland dem 32 journalister, tog allt till en helt ny nivå. Händelsen har satt djupa spår i vardagen för de journalister som överlevde.

Vågade vatten

Filippinerna är en av Asiens bäst bevarade hemlig- heter. Men för den som vågar korsa Sydkinesiska havet väntar en riklig belöning. Landets över 7000 öar erbjuder något för alla smaker. Från Boracays vilda nattliv till Malapascuas lugn och Palawans
orörda paradis.

I dödspatrullernas fotspår

Filippinerna skakas av ett ökande politiskt våld inför valet i maj 2010. I november massakrerades 57 politiker och journalister på valrörelsens första dag. Men ingen som följt filippinsk politik blev förvånad. Över 1000 utomrättsliga avrättningar har ägt rum de senaste tio åren. Dödspatruller – med kopplingar till polisen och militären – har gett nationen öknamnet ”Asiens Colombia”.

Änglarnas stad

Filippinerna. Paradisstränder. Aktiva vulkaner. Ångande djungler. Men bakom resebroschyrernas fasad döljer sig en mörkare historia. Följ med socialarbetarna på jobbet i ett av ö-världens största bordellområden.

Journalistmassakern rörde om i den filippinska valrörelsen

Det har gått fem månader sedan 57 personer, varav 32 journalister, slaktades på Filippinerna. Rättegången efter historiens största massmord på journalister kom i gungning i veckan sedan landets justitieminister Alberto Agra frikänt två av de misstänkta mördarna. Beslutet fick både landets åklagare och journalistförbund att gå i taket. Efter stor uppmärksamhet i filippinska medier tvingades ministern backa från sitt friande av de två misstänkta. Här är ett reportage om det.

Här dog 32 journalister

Val och våld går hand i hand på Filippinerna. Men massakern på 57 personer inklusive 32 journalister i november tog allt till en helt ny nivå. Massakern har satt stora spår i vardagen för de journalister som överlevde. Läs en artikel i senaste numret av facktidningen Journalisten om massakerns konsekvenser för journalistiken i Filippinerna (ej på nätet).

I dödspatrullernas fotspår

Filippinerna skakas av ett ökande politiskt våld inför valet i maj 2010. I november massakrerades 57 politiker och journalister på valrörelsens första dag. Men ingen som följt filippinsk politik blev förvånad. Över 1000 utomrättsliga avrättningar har ägt rum de senaste tio åren. Dödspatruller - med kopplingar till polisen och militären - har gett nationen öknamnet Asiens Colombia.

Ännu en Filippinsk Journalist mördad

Så brukar rubriken sättas när en kollega på andra sidan Sydkinesiska sjön får plikta med sitt liv en dag på jobbet. Hittills i år har sex journalister dödats. Den 23 februari 2009 passerades en tragisk milsten, då dödades den 100:e journalisten sedan 1986. Sammantaget är Filippinerna näst efter Irak en av de farligaste platserna på jorden att jobba på som journalist.

Lyssna på ett reportage jag gjorde för ett tag sedan om varför så många journalister dödas.

Knappa två veckor efter att reportaget sändes dödades 57 personer i en massaker på ön Mindanao i Filippinerna. Bland de döda fanns minst 27 journalister, vilket är den största förlusten för nyhetsmedier i journalistikens historia. Det resulterade i ett nytt inslag som man kan lyssna på här.

Filippinernas bästa öar

Gjorde även ett resereportage för Vagabond. Landets över 7 000 öar erbjuder något för alla smaker att välja mellan. Från Boracays vilda nattliv över Malapasquas lugn och Palawans orörda paradis.... Läs det här.Ursprungsbefolkningens strid mot illegal gruvdrift på Filippinerna

 

Davao - dödens stad I dödspatrullernas fotspår

 

Bister situation för internflyktingar i Mindanao

 

Asiatiska hembiträden lever rättslöst


Filippinska pigors livsfarliga liv – Martin Schibbye träffar Filippinernas tjänstefolk, vars utlandsjobb blir till miljardinkomster för hemlandet, men till ett högt pris. 

Klicka på på kartan för att läsa artiklar från respektive område.