Martin Schibbye - frilansjournalist
 
Sverige
Stäng

Myten om Blue Birds förlisning

ör nästan 140 år sedan, julafton 1872 förliste briggen Blue Bird utanför Smögen. Med nedisad rigg, dömd att bli vrak, krossades fartyget mot den rödfärgade bohuslänska graniten. En tragedi som genom Evert Taubes ballad sitter djupt i många av oss. Men är historien sann?
Martin Schibbye går till botten med musikstycket. Läs ett inrikesreportage som publicerades i FiB#12-2008.

Striden om kollektivavtalen

Socialdemokraterna har bestämt sig för att villkorslöst säga ja till EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget. Detta orsakar stor turbulens i de fackliga leden. FiB följer i sprickorna och söker svaren där allting började – på ett skolbygge i Vaxholm 2004.
Publicerad i FiB#11-2008.

Promenadstriden i Täby

Vill man ut i friska luften på gamla dar är det till samariter från Röda korset man får vända sig. Ledsagning är inte vårt ansvar, menar Täby kommun. Möt Rune Monö som ville ta en promenad och hamnade hos Regeringsrätten.
Inrikesreportage publicerat i FiB #1-2007.

Salladskriget - vilt men inte så fräscht

Salladskriget är slut. Men vad handlade striden egentligen om? Martin Schibbye söker efter förklaringar i årets mest uppmärksammade arbetsmarknadskonflikt.
Inrikesreportage publicerat i FiB #4-2007.

Värnplikten muckar - Nato rycker in

I sommar kommer ett brittiskt hangarfartyg att segla in i Östersjön för att delta i en Nato-övning i Luleå. Samtidigt genomgår försvaret sin mest dramatiska förvandling i modern tid. Värnplikten avskaffas och yrkessoldater anställs. Martin Schibbye följer angriparna i kölvattnet och frågar sig hur det kom sig att ett brittiskt hangarfartyg satte kurs mot Östersjön?
Inrikesreportage publicerat i FiB#3-2009

Leif Zetterling: ”Makten har lärt sig hantera satiren”

Leif Zetterling har i karikatyrform följt Sverige sedan andra världskriget. I höst kom boken Tid & Otid. Martin Schibbye träffade konstnären för ett samtal om makt & satir.
Intervju publicerad i FiB#12-2008.

Barbara Ehrenreich: ”Gör inte som vi”

Författarinnan Barbara Ehrenreich – som wallraffat i låglöneyrken i USA – besökte alliansens Sverige med ett tydligt budskap.
Publicerad i FiB#4-2007.

Jan Guillou ”Uppdraget slutfört”

Sedan 1995 har Jan Guillou ägnat sig åt det heliga kriget mot terrorismen. Med Fienden inom oss har han sagt allt han har att säga; åtminstone i litterär form. Martin Schibbye har pratat terror med Guillou.
Publicerad i FiB#10-2008.

Tom Heyman:”Nato Nej Tack!”

Sverige bör inte tillhandahålla legosoldater för västvärldens nya kolonialkrig. Det säger förre moderate riksdagsledamoten Tom Heyman

Jean Bricmont: Fysikprofessor på krigsstigen

Vänstern i Europa ropar i dag på militära interventioner i främmande länder till försvar för mänskliga rättigheter. Det spelar imperialismen i händerna, menar Jean Bricmont, samhällsdebattör och professor i teoretisk fysik i Belgien.
Publicerad i FiB#6-7-2008.

Klicka på på kartan för att läsa artiklar från respektive område.