Martin Schibbye - frilansjournalist
 
Nepal
Stäng

De ser Himalaya smälta

Himalaya är mest känt som världens högsta berg men är också vår främsta sötvattensresurs i form av is och snö. Smältvattnet från glaciärerna är regionens livselixir, vattnets moder och källan till nio av de största floderna i Sydasien, bland annat Yangtse, Indus och Ganges. Om det sinar berörs över 1, 3 miljarder människor som bor nedströms i Nepal, Indien och Bangladesh.

Nepals fack bygger landet

Den 28 maj 2008 maj blev Nepal en republik och den 239 år gamla monarkin avskaffades. Många hoppades då på en ny mer rättvis era i ett av världens fattigaste länder, men i arbetet med den nya konstitutionens skrivningar om arbetsrätt dök nya konflikter upp som kom att prägla den politiska processen.

Ett krig mot slavhandeln

Slavhandeln har återuppstått. Slavrutterna trampas upp och slaverimotståndarna är tillbaka på den politiska scenen. Varje år tas cirka 12 000 flickor från Nepal till bordeller i Indien på vilka redan 200 000 nepaleser arbetar.

Människohandeln slår hårt mot Nepals döttrar

Slavhandeln har återuppstått. Varje år tas cirka 12 000 flickor från Nepal till bordeller i Indien på vilka redan 200 000 nepaleser arbetar.

Nepal inför tredje könsidentitet

Intervju med Sunil Pant, legendarisk hbt-kämpe publicerat i Ottar Rapport.
Förra året slog Nepals högsta domstol fast att homosexuella ska få gifta sig och erkände även en tredje könsidentitet.

Gatuhund på världens tak

Att vara gatuhund i Nepal är ingen dans på rosor. Men fram till år 2004 var det riktigt illa. Då grundades Kathmandu Animal Treatment Center (KAT).

Med livet som insats

Nepals bussförare lever farligt. Obefintliga krav för körkort, trötthet till följd av långa arbetspass, överlastning, alkohol och fortkörning resulterar i tusentals olyckor varje år. Följ med på buss 603 från Katmandu upp i Himalayas bergsmassiv.

Nepals första kvinnliga MC-mekaniker

Katmandu. Nepal. I stadsdelen Bhaktapur är motorcykelverkstaden ”Senchuri Work Shop” på allas läppar. För ett halvår sedan öppnade Nepals första kvinnliga MC-mekaniker en verkstad. Succén har inte låtit vänta på sig.

Bräcklig fred i Nepal

Det blodiga inbördeskrig som pågått i Nepal i tio år avslutades genom ett fredsavtal mellan de maoistiska rebellerna och regeringen i november 2006. Sedan hölls det historiska valet i april 2008. Men fredsprocessen haltar.

Efter kriget kommer kaffet

Nepal har på tre år gått från en monarki plågad av ett brutalt inbördeskrig till en fredlig republik. Med freden kommer turisterna. Med turisterna ett sug efter caffelatte. Barristan Kumbha Gurung sålde allt han ägde för att uppfylla sin kaffedröm – att föra espressokulturen till Nepal. Fantastisk historia som dock ännu är osåld.

Vad sker med de fackliga rättigheterna i Nepal?

Planer finns på en snabb industrialisering av Nepal. Men vad sker med de fackliga rättigheterna i världens yngsta republik? Vilka risker och möjligheter finns nu när feodalismen ska avskaffas och nytt kapital släppas in i landet?

Hälsosituationen i Nepal

Den 28 maj 2008 blev nepal en republik och den 239 år gamla monarkin avskaffades. I den nya budgeten satsas det stort på vårdsektorn. Och det behövs. Under en dag besökte vi ett av Katmandus större sjukhus och följde personalens arbete.

Stor turbulens i maoisternas Nepal

Den 10 april är det ett år sedan valet i Nepal. Men fredsprocessen haltar. Det tog ett halvår att bilda en regering och fortfarande sitter gerillans soldater i läger. Martin Schibbye återvände under våren till Nepal för att se vad som hänt i världens yngsta republik.

Maoistledare blir regeringschef i Nepal

Nepal har sedan den 15 augusti 2008 en ny regeringschef. Maoistledaren Prachanda har lyckats med bedriften att både störta kungen och bli landets premiärminister. Hur kunde Nepals mest efterlysta person, ledaren för en terroristklassad organisation, bli landets premiärminister. Och vad sker nu i det före detta hinduiska kungariket? Martin Schibbye, ger en analys av maoisternas framgångar under det gångna året men skriver också om den svåra utmaning landets nya regering står inför.

Uppror för jord och demokrati

Sedan tio år tillbaka bedrivs i Nepal ett av de mest framgångsrika antifeodala uppror för demokrati världen sett på länge. Folket står mot kungen. Monarkin mot kravet på republik. Martin Schibbye och Tor Härnqvist befinner sig i maoisternas basområden för att söka upprorets rötter.

Folkarmén lämnar scenen

I december 2006 slog Folkets befrielsearmé upp tält under övervakning av FN. Tio års krig var slut. 3.000 vapen låstes in i containrar. 31.200 soldater registrerade sig. Följ med till tältlägren ett halvår senare och möt en armé som blivit riktigt bra på volleyboll.

I väntan på valet

I Katmandu kraftsamlar alla inför valet i november. Styrkeförhållandena är tydliga för de som vill se: Kungen kommer att förlora. Men maoisterna kräver nu att republiken ska utropas omedelbart för att kungen inte ska kunna stoppa valet. Följ med till staden där allt avgörs.

– Politik mot fattigdomen är den bästa medicinen

för Nepal, säger barfotaläkarna vid Gorneti Model Hospital.

Klicka på på kartan för att läsa artiklar från respektive område.