Himalaya är mest känt som världens högsta berg men är också vår främsta sötvattensresurs i form av is och snö. Smältvattnet från glaciärerna är regionens livselixir, vattnets moder och källan till nio av de största floderna i Sydasien, bland annat Yangtse, Indus och Ganges. Om det sinar berörs över 1, 3 miljarder människor som bor nedströms i Nepal, Indien och Bangladesh.
Den 28 maj 2008 maj blev Nepal en republik och den 239 år gamla monarkin avskaffades. Många hoppades då på en ny mer rättvis era i ett av världens fattigaste länder, men i arbetet med den nya konstitutionens skrivningar om arbetsrätt dök nya konflikter upp som kom att prägla den politiska processen.
Slavhandeln har återuppstått. Slavrutterna trampas upp och slaverimotståndarna är tillbaka på den politiska scenen. Varje år tas cirka 12 000 flickor från Nepal till bordeller i Indien på vilka redan 200 000 nepaleser arbetar.
Intervju med Sunil Pant, legendarisk hbt-kämpe publicerat i Ottar Rapport.
Förra året slog Nepals högsta domstol fast att homosexuella ska få gifta sig och erkände även en tredje könsidentitet.
Nepals bussförare lever farligt. Obefintliga krav för körkort, trötthet till följd av långa arbetspass, överlastning, alkohol och fortkörning resulterar i tusentals olyckor varje år. Följ med på buss 603 från Katmandu upp i Himalayas bergsmassiv.
Katmandu. Nepal. I stadsdelen Bhaktapur är motorcykelverkstaden ”Senchuri Work Shop” på allas läppar. För ett halvår sedan öppnade Nepals första kvinnliga MC-mekaniker en verkstad. Succén har inte låtit vänta på sig.
Det blodiga inbördeskrig som pågått i Nepal i tio år avslutades genom ett fredsavtal mellan de maoistiska rebellerna och regeringen i november 2006. Sedan hölls det historiska valet i april 2008. Men fredsprocessen haltar.
Nepal har på tre år gått från en monarki plågad av ett brutalt inbördeskrig till en fredlig republik. Med freden kommer turisterna. Med turisterna ett sug efter caffelatte. Barristan Kumbha Gurung sålde allt han ägde för att uppfylla sin kaffedröm – att föra espressokulturen till Nepal. Fantastisk historia som dock ännu är osåld.
Planer finns på en snabb industrialisering av Nepal. Men vad sker med de fackliga rättigheterna i världens yngsta republik? Vilka risker och möjligheter finns nu när feodalismen ska avskaffas och nytt kapital släppas in i landet?
Den 28 maj 2008 blev nepal en republik och den 239 år gamla monarkin avskaffades. I den nya budgeten satsas det stort på vårdsektorn. Och det behövs. Under en dag besökte vi ett av Katmandus större sjukhus och följde personalens arbete.
Den 10 april är det ett år sedan valet i Nepal. Men fredsprocessen haltar. Det tog ett halvår att bilda en regering och fortfarande sitter gerillans soldater i läger. Martin Schibbye återvände under våren till Nepal för att se vad som hänt i världens yngsta republik.
Nepal har sedan den 15 augusti 2008 en ny regeringschef. Maoistledaren Prachanda har lyckats med bedriften att både störta kungen och bli landets premiärminister. Hur kunde Nepals mest efterlysta person, ledaren för en terroristklassad organisation, bli landets premiärminister. Och vad sker nu i det före detta hinduiska kungariket? Martin Schibbye, ger en analys av maoisternas framgångar under det gångna året men skriver också om den svåra utmaning landets nya regering står inför.
Sedan tio år tillbaka bedrivs i Nepal ett av de mest framgångsrika antifeodala uppror för demokrati världen sett på länge. Folket står mot kungen. Monarkin mot kravet på republik. Martin Schibbye och Tor Härnqvist befinner sig i maoisternas basområden för att söka upprorets rötter.
I december 2006 slog Folkets befrielsearmé upp tält under övervakning av FN. Tio års krig var slut. 3.000 vapen låstes in i containrar. 31.200 soldater registrerade sig. Följ med till tältlägren ett halvår senare och möt en armé som blivit riktigt bra på volleyboll.
I Katmandu kraftsamlar alla inför valet i november. Styrkeförhållandena är tydliga för de som vill se: Kungen kommer att förlora. Men maoisterna kräver nu att republiken ska utropas omedelbart för att kungen inte ska kunna stoppa valet. Följ med till staden där allt avgörs.