En resa genom norra Thailand på moped är en dramatisk naturupplevelse. Att rulla genom nationens hjärta längs den burmesiska gränsen, passera bergsbyarna och stanna till vid vattenfallen är härligt, härligt men farligt, farligt.
Rödskjortornas belägring av centrala Bangkok och den blodiga upplösningen fick under året som gick stora konsekvenser för pressfriheten. I Reportrar utan Gränsers senaste rankning faller Thailand till plats 153 av världens 172 länder. Inklämt mellan Azerbadjan och Vitryssland. Nyligen hävdes undantagstillståndet men de oppositionella medierna är fortfarande hårt pressade.
Minst 10 000 rödskjortor demonstrerade på gatorna i Bangkok under fredagskvällen den 19 november. De uppmärksammade halvårsdagen av de våldsamma protester som skakade den thailändska huvudstaden i våras. Zenit rapporterar direkt från Bangkok.
I ett land där den fackliga rörelsen är svag och splittrad och där de lokförare som vågat protestera fått sparken är Internationella Transportarbetarförbundets uppvaknande ett ljus i slutet av tunneln. Men det kommer att dröja flera år innan de thailändska lokförarna kan få sin upprättelse. Till dess fortsätter de livsfarliga tågen att rulla ut från vagnhallarna – utan nödbromsar och med allvarliga säkerhetsbrister.
De vanligaste turisterna i Sydostasiens semesterparadis är inte längre unga européer med bergänsad reskassa utan välbärgade asiater med krav på komfort. När nya grupper skakar om turistindustrin blir den klassiska backpackern allt mer utrotningshotad och söker nya sätt att resa.
Thailands regeringsfientliga ”rödskjortor” är mer beslutsamma än någonsin att nå det de vill: en upplösning av parlamentet och nyval. Men vilka är de och vilka chanser har de att vinna? Läs ett reportage i Arbetaren.
Enligt en rapport från 2008 UNAIDS är 1,4 procent av Thailands vuxna befolkning bärare av HIV-viruset. Den fjortonåriga James är en av dem. Båda hans föräldrar har dött av sjukdomen.