Martin Schibbye - frilansjournalist
 
Thailand
Stäng

Motorcykeldagbok från norra Thailand

En resa genom norra Thailand på moped är en dramatisk naturupplevelse. Att rulla genom nationens hjärta längs den burmesiska gränsen, passera bergsbyarna och stanna till vid vattenfallen är härligt, härligt men farligt, farligt.

Medierna hårt utsatta i Thailand

Rödskjortornas belägring av centrala Bangkok och den blodiga upplösningen fick under året som gick stora konsekvenser för pressfriheten. I Reportrar utan Gränsers senaste rankning faller Thailand till plats 153 av världens 172 länder. Inklämt mellan Azerbadjan och Vitryssland. Nyligen hävdes undantagstillståndet men de oppositionella medierna är fortfarande hårt pressade.

Rödskjortorna aktiva igen

Minst 10 000 rödskjortor demonstrerade på gatorna i Bangkok under fredagskvällen den 19 november. De uppmärksammade halvårsdagen av de våldsamma protester som skakade den thailändska huvudstaden i våras. Zenit rapporterar direkt från Bangkok.

Den långa striden

I ett land där den fackliga rörelsen är svag och splittrad och där de lokförare som vågat protestera fått sparken är Internationella Transportarbetarförbundets uppvaknande ett ljus i slutet av tunneln. Men det kommer att dröja flera år innan de thailändska lokförarna kan få sin upprättelse. Till dess fortsätter de livsfarliga tågen att rulla ut från vagnhallarna – utan nödbromsar och med allvarliga säkerhetsbrister.

De tar över efter backpackern

De vanligaste turisterna i Sydostasiens semesterparadis är inte längre unga européer med bergänsad reskassa utan välbärgade asiater med krav på komfort. När nya grupper skakar om turistindustrin blir den klassiska backpackern allt mer utrotningshotad och söker nya sätt att resa.

Förenklad mediebild av Thailands rödskjortor

Thailands regeringsfientliga ”rödskjortor” är mer beslutsamma än någonsin att nå det de vill: en upplösning av parlamentet och nyval. Men vilka är de och vilka chanser har de att vinna? Läs ett reportage i Arbetaren.

Att leva med HIV i norra Thailand

Enligt en rapport från 2008 UNAIDS är 1,4 procent av Thailands vuxna befolkning bärare av HIV-viruset. Den fjortonåriga James är en av dem. Båda hans föräldrar har dött av sjukdomen.

Reportage om "rödskjortorna"

Blodet torkar på gatorna, men rödskjortorna förbereder redan nya demonstrationer.

Klicka på på kartan för att läsa artiklar från respektive område.