#vitaflackar

I dag skriver medgrundaren till Blank Spot Project Magda Gad från Liberia om projektet och vad hon ser som journalistikens vita fläckar.

“Vad händer i världen utan att vi aldrig får veta? Vilka människor får vi aldrig läsa om? Det är därför som jag och Martin Schibbye och övriga medgrundare till Blank Spot Project vill göra ny utrikesjournalistik. Utrikesjournalistik utan gränser.”

På lanseringsdagen för Blank Spot Project intervjuade jag Magda Gad på plats i Liberia. Hon utvecklade då sina tankar om vad hon såg som journalistikens vita fläckar i regionen.

 

Att bevaka de vita fläckarna är hela idén med projektet. Därav namnet Blank Spot Project. Vi vill skriva de reportage som inte blir skrivna, belysa konflikter bortom de mediala allfartsvägarna och ge människor en röst.

Vi har snart uppnått 50 procent av målet på en miljon och har nio dagar av kampanjande kvar. Alla bidrag räknas och vi är glada och stolta att många redan nu valt att stödja oss och visa världen och journalistbranschen en väg framåt – ut ur krisen.

I går kom det in drygt 70 000 kronor på Funded By Me kontot. Det är otroligt att vi från ingenting på bara 11 dagar har över 700 personer som delar vår ambition.

I dag gjorde jag en kort film där jag berättar om projektet inför sista veckan av kampanjande.

 

Når vi nått målet kan vi sjösätta sajten, snöra på oss kängorna och börja leverera journalistik i världsklass. Når vi inte målet så dras inga pengar och det blir inget av alla planer.

Det är nu eller aldrig.

Medgrundaren Brit Stakston uttryckte det bra i dag när vi sågs för att planera. Hon sa att det är lite som Idol. Man måste rösta på de man vill ska finnas kvar.

Det blir historiskt om vi lyckas.

Tillsammans löser vi krisen för journalistiken.

Stöd oss i dag.