Nordea, oljan och etiken

Intervju med Sasja Beslik, chef för Nordeas etiska investeringar som nyligen köpt in sig som tredje största ägare i  Africa Oil.

Nordea säger sig ha ökat det affärsetiska ansvarstagandet i sin fondförvaltning under året. Samtidigt blev banken nyligen tredje största ägare i oljebolaget Africa Oil, vars säkerhet är beroende av den etiopiska militären. Mot den bakgrunden bad tidningen Finansliv mig, utifrån mina personliga erfarenheter från den konfliktdrabbade regionen där Africa Oil verkar, att ta reda på hur Nordea ser på sin ägarroll.

Nyligen la de upp en film på bankens hemsida där chefen för Nordeas ansvarsfulla investeringar kliver ut ur ett enmotorigt flygplan i den etiopiska Ogadenregionen. Iklädd i solglasögon och blå skjorta ser han sig nyfiket omkring i öknen med ett anteckningsblock i handen.

 

Den sju minuter långa filmen om Africa Oil på Nordeas hemsida visar sedan upp ett grillat fårhuvud, en vattenpump och ständigt leende svarta barn och kvinnor. Africa Oils Keith Hill berättar om en ny oljeboom. Beslik om att företaget tar sitt sociala ansvar och förbättrar livsvillkoren för lokalbefolkningen.

Budskapet är solklart: Alla kommer att tjäna på prospekteringen i Etiopien.

Särskilt de som äger aktier.

Det är som om filmen var gjord innan jag och Johan Persson reste in i Ogaden. Som om vi aldrig träffats av de etiopiska soldaternas kulor.

Inte ett ord sägs om att chefen för säkerhet i regionen, vicepresidenten Abdullahi Werar arrangerat en skenavrättning under den brännande ökensolen medan han fabricerade bevis till en annan berömd film. Inte ett ord om visselblåsaren Abdullahi Hussein, som jobbade sida vid sida med regimen och när han insåg att de låg bakom folkmord, våldtäkter och tortyr hoppade av – och flydde med filmbevis.

Den uppmärksamhet vårt wallraffande i klorna på den etiopiska militären i regionen fick gör att ingen kan säga att de inget visste.

I förbigående berättar Africa Oils Keith Hill i Nordeas film att bolaget vaktas av 250 etiopiska regeringssoldater, i området finns även en division med poliser.

När jag ser filmen får jag känslan av att våra umbäranden för att få fram sanningen i öknen varit helt förgäves.

Samtidigt är jag, trots min subjektivitet, genuint intresserad av hur Nordea ser på problematiken med att föra in resurser i ett krig och investera i ett bolag som samarbetar med den etiopiska militären.

Så jag bokade för Finansliv räkning en intervju med Nordeas chef för etiska investeringar Sasja Beslik.

Den publiceras i dag i papperstidningen. Ännu ej på nätet. När det finns en länk så lägger jag upp.

 

UPPDATERING 5 juni 2014

Artikeln i Finansliv Nordea, oljan och etiken 

Debatt i Studio Ett om Nordeas innehav i Africa Oil

Aftonbladet, Åsa Linderborg “Byt bank” 

Nordeas pressmeddelande “Nordeas fonder väljer att aktivt påverka” 

 

 

 

  • Lena Lindberg

    Tack för att du belyser denna Nordea affär. Jag lyssnade till inslaget på P1 och blev bestört över chefen för Nordeas “etiska” investeringars resonemang. Kan vara värt att transkribera hans uttalande där jag tyckte mig höra något som liknade; “vi kan inte använda våra etiska måttstockar..” och “om vi ska värna om vår tillväxt så behöver vi ..”.
    Hoppas att fler media vill ta upp om denna affär nu.