Väl mött i Almedalen 2015

 

En vecka kvar till Almedalen och det börjar bli hög tid att göra ett plan för verksamheten: Bestämma sig för vilka seminarier man vill gå på och få ordning på de egna.

I fjol deltog jag för första gången och jag kan inte riktigt påstå att jag ”varit i Almedalen” då den mesta tiden tillbringades på ett pensionat i vackra Holmhällar på Södra Gotland, men jag tog vid ett par tillfällen bussen de tio milen upp till Visby och deltog i paneler samt var programledare.

Mitt första intryck från fjolåret var att det kändes som “en bokmässa på kullersten”, med den skillnaden att seminarierna var bättre än på bokmässan, mer genomarbetade, arrangerade av eldsjälsarrangörer som ville påverka på djupet och inte förlag som satte sina författare som reklampelare på en scen i fem minuter.

Jag minns att jag kryssade fram mellan civilsamhällets olika barn och att fickorna snabbt fylldes med flygblad och programförklaringar.

Det finns så klart även ett andra Almedalen, och ett tredje och det dricks med all säkerhet en massa rosé på mingel above my pay grade.

Men med tanke på allt man hört om en rosevinsimpregnerad elitmässa så fanns här verkligen något annat. Allt till tonerna av hundratals gotländska medeltidskyrkorna som satte tidsandan i gungning mot rasismen.

De internationella deltagare jag mötte såsom Amy Goodman på Democracy Now talade storögt om en ”open air democracy festival”. Och i ett internationellt perspektiv är Almedalen unikt. Även Paul Johnson redaktionschef för The Guardian tokhyllade Almedalsveckan som ett lysande demokratiprojekt.

Det första två seminarierna som jag deltog på i fjol  handlade om ”Hot mot journalister”.

Jag bidrog med ett internationellt perspektiv pratade om hoten mot utrikesjournalistiken och om att det farligaste att bevaka som journalist är inte krig och konflikter utan inrikespolitik. Tog upp domen på sju år mot Al-Jazeeras medarbetare och hur kriminaliseringen av journalistik blivit ett allt större hot. Pratade om de som sitter kvar i Kalityfängelset och försökte också lyfta den viktiga roll för journalistiken som ett demokratiskt verktyg som frilansare spelar genom att täcka konflikter som lätt hamnar mellan stolarna.

Dagen efter deltog jag i en panel som arrangerades av SIDA om ”vita fläckar på mediekartan” om bevakningen av den Afrikanska kontinenten.

När jag nu ser på årets program för min egen del så känner jag att kursen ligger fast. Det som i fjol var en frustration över ”världens vita fläckar” är i dag ett projekt: Blank Spot Project.

I dessa programpunkter kommer jag att delta under årets Almedalen (se länk för info om tider och platser).

Väl mött!

 

Måndagen den 29:e juni

17.00

Deltar i Bygdegårdarnas Riksförbund och Ideell kulturallians seminarium med titeln ”Kultur i hela jävla landet” i Ideella trädgården i Almedalen. Kommer att berätta om mina erfarenheter av att möta läsare vid författarträffar?

20.00

Under rubriken ”Vilken roll har medborgarfinansierad journalistik i mediekrisen?” bjuder vi i Blank Spot Project in till en meetup. Vi kommer att berätta om granskningen av Securitas i Peru #blankspot1 och visa upp den banbrytande 360-teknik som Martin Edström och Carolina Jemsby jobbat med i ett reportaget #blankspot2 om konfliktmineraler.

 

Tisdagen den 30 juni

8.30 – 9.00

Dags att vakna! Väckarklockan ringer för läsförståelse. Ett frukostsamtal om läsning och läsförståelse. Jag deltar i ett samtal om vad läsningen betytt för mig och varför läsförståelsen har så stor betydelse för ett rikt liv.

14.00

Journalist eller terrorist? Om hotet mot journalister och det fria ordet. Kommer konsekvensen av hoten bli att delar av världen blir vita fläckar på kartan? Vad kan vi gemensamt göra för att motverka att journalister blir måltavlor?

16:00 – 18:00

Kan du göra det för tvåtusen spänn? Om frilansmarknaden inom fotografi. Fotografins förmåga att beröra har gjort bilden till en hörnsten inom medieproduktion, såväl redaktionell som kommersiell. Med hjälp av bildreportage diskuterar vi kostnaden och tidsaspekten för produktionen av dessa.

 

Onsdagen den 1 juli 

08.00

Frukost med Blank Spot Project. Välkommen att äta frukost och diskutera utrikes- och utvecklingsbevakning med Martin Schibbye, en av grundarna till The Blank Spot Project. Endast för Forum Syds medlemsorganisationer.

11:00 – 12:00

Telling true stories about brutality without losing your audience. One panelist was tortured in an Ethiopian prison; another witnessed a massacre in Syria. How can one write about the world’s savagery and suffering without causing readers to turn away in search of cheerier subjects?

16:00 – 17:30

En alternativ mediebild av Mellanöstern. Vi diskuterar tillsammans med gäster västerländsk medias rapportering om Mellanöstern och gräver djupare i hur detta påverkar förståelsen för människor och kulturer från regionen.

 

Totsagen den 2 juli 

Civilkurage – kan man träna sig i civilt mod? Vi undersöker civilkurage i praktiken; att ta ställning och våga säga emot, ingripa för att stoppa våld, dokumentera missförhållanden, bli visselblåsare och ta risker för att skydda andra. Vi diskuterar civilkuragets roll i utbildningen, och deltagarna får träna sig i att handla i skarpt läge.

 

Fredagen den 3 juli

09:00-10:30

Utrikesrapportering på medborgarnas villkor. Diskussion om medborgarfinansierad utrikesjournalistik – vilka vita fläckar kan vi se i utrikesrapporteringen i dag? Samt vilka förväntningar kan man ha inför alternativa journalistiska medier?

 

Lördagen den 4 juli

Deltar i den livesända talkshowen Godmorgon Almedalen 07.30 till 08.30 hos  ”Hej Digitalt!”

 

 

/ Väl mött!

 

ps.

Journalistförbundet tipsar om dessa event.